Powstanie pierwszej herbaty na świecie było wynikiem przypadku. Tak głosi popularna legenda. To był 2737 rok przed naszą erą, gdy chiński cesarz Shennong próbował odpocząć na świeżym powietrzu przy filiżance przegotowanej wody. W wyniku silnego wiatru w jego filiżance znalazło się kilka herbacianych liści i tak narodził się napar, który do dziś zbliża ludzi na całym świecie.
Zielona herbata – kwintesencja natury
Gdy nastąpiła ekspansja herbaty do Wielkiej Brytanii – były one niemal towarem luksusowym, który był dostępny tylko w aptekach. Na całym świecie istnieje ponad 1500 odmian herbat – 93 % to mieszanki herbaciane, a 7 % obejmuje specjalne odmiany herbaty. Herbata z biegiem czasu stała się dobrem powszechnie dostępnym i dziś jest nieodłącznym elementem wielu zróżnicowanych kultur. To sprawia, że każdy z nas miał okazję spróbować choć kilku jej smaków. Do grona najpopularniejszych herbat należy herbata zielona, która wyróżnia się skutecznym i jednocześnie bardzo uniwersalnym działaniem. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Została też doceniona przez kobiety ze względu na naturalny wspomagacz w walce z tkanką tłuszczową. Spośród innych naparów wyróżnia ją bardzo charakterystyczny, delikatny smak, dzięki któremu podbiła serca wielu ludzi.
Inne ciekawostki: 10 intrygujących ciekawostek medycznych
Co ciekawe zielona odmiana herbaty jako jedyna ze wszystkich nie jest poddawana procesowi utleniania. Wiele osób nie bez powodu utożsamia zdrowy styl życia z regularnym piciem zielonego naparu. Liście zielonej herbaty w zależności od tego, czy odbyła się fermentacja i czasu jej trwania, zawierają maksymalną ilość wartościowych składników w postaci przeciwutleniaczy i polifenoli. To właśnie te substancje są źródłem cennych właściwości zdrowotnych.
Poznaj inne rodzaje herbat i nie bój się eksperymentować ze smakiem!
Biała herbata pod względem smaku jest najdelikatniejsza ze wszystkich. Subtelny, lekko słomkowy kolor jest bardzo charakterystyczny, dlatego biała herbata zaraz po zielonej należy do najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Zwykle liście białej herbaty zbierane są wczesną wiosną, dlatego jej smak doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Aby zachować drogocenne właściwości białej herbaty poddaje się ją lekkiej fermentacji wraz z jej nierozwiniętymi pąkami. Suszenie liści białej herbaty odbywa się w pełnym słońcu, dzięki czemu jej smak jest tak wyjątkowy. Ostateczny kolor herbaty jest uzależniony od stopnia przetworzenia i procesu fermentacji. Biała i zielona herbata są najmniej przetworzone, podczas gdy za najmocniej przetworzone herbaty uważa się czarną i Pu-Erh. Potocznie biała herbata określana jest jako eliksir wiecznej młodości z uwagi na zawarte w niej przeciwutleniacze i ochronne działanie dla kolagenu. Nie bez powodu naparu z białej herbaty używa się w kosmetyce do likwidowania opuchlizny na skórze i różnego rodzaju maseczek odświeżających.
Przeczytaj również: Tajemnice medycyny naturalnej
Herbata żółta produkowana jest w kilku regionach Chin i należy do najbardziej drogocennych herbat pod względem właściwości i częstotliwości produkcji. Niektóre odmiany herbaty żółtej produkuje się w kilkudziesięciu kilogramach w ciągu roku. Pod względem produkcji herbata żółta ma proces zbliżony do herbaty zielonej, ale proces fermentacji przebiega w specjalnych torebkach. Taka specyfika fermentacji pomaga pozbyć się nadmiernego zapachu trawy. Natomiast herbata czerwona znana jako pu-erh to silny sprzymierzeniec w walce z otyłością. Zalecana jest do spożywania po posiłku. Cechuje ją bardzo wyrazisty, intensywny smak. Proces fermentacji ma bardzo podobny do czarnej herbaty. Ta z kolei podobnie do zielonej jest bardzo popularna. Zwykle spożywamy ją rano, później w czasie przerwy lunchowej i obiadowej, towarzyszy nam także w czasie podwieczorku i kolacji. Od innych wyróżnia ją to, że jest poddana pełnej fermentacji. Chińczycy nazywają ją czerwoną herbatą sugerując się kolorem liści, które są mniej intensywne niż w przypadku prawdziwej czerwonej herbaty.