Nadmiar cholesterolu w ludzkim organizmie stanowi prawdziwe niebezpieczeństwo dla pracy naszego serca i funkcjonowania naczyń krwionośnych. Podobnie jak ryzykowna i chaotyczna dieta pełna wysokokalorycznych produktów, którym trudno się oprzeć. Sprawdź, co jeść, aby Twój organizm funkcjonował zdrowo jak najdłużej.
Dieta antycholesterolowa – jak zacząć ją stosować?
Każdego dnia Twój organizm potrzebuje wartościowej dawki energii, na którą składa się kilka odpowiednio zróżnicowanych posiłków. Rodzi się pytanie: „Co jeść, aby trzymać ich cholesterol w ryzach?”. Jeśli na co dzień starasz się odżywiać zdrowo, ale wciąż nie widzisz efektów odchudzania w postaci spadku kilku kilogramów w dół – warto zastanowić się nad swoim menu. Przygotowanie poszczególnych posiłków, a także wybór sposobu obróbki termicznej ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Posiadając wiedzę na temat przyrządzania posiłków i decydując się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych – możemy skutecznie zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie.
Przeczytaj również: Dieta dla cukrzyka – podpowiadamy co wolno
Fundamenty zdrowego odżywiania – Poznaj je i pokonaj wysoki cholesterol!
Jak to zrobić? Najpierw musisz pamiętać o tym, że cholesterol dzieli się na dobry i zły.
Zacznij od ograniczenia cukru w diecie rezygnując ze spożywania napojów gazowanych i słodkich przekąsek ze względu na negatywny wpływ trójglicerydów i złego cholesterolu. Kolejnym krokiem jest rezygnacja z produktów przetworzonych takich jak gotowe produkty spożywcze w postaci frytek, makaronów, dań do szybkiego odgrzania. Na pierwszy rzut oka kuszą one perspektywą krótkiego czasu przygotowania i oszczędnością, ale w rezultacie są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Powodem jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie działają na organizm odkładając tkankę tłuszczową. Bardzo ważne jest też zachowanie umiaru w spożywaniu soli. Według przyjętych norm dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól nie powinno przekraczać jednej, płaskiej łyżeczki. Warto o tym pamiętać, aby uniknąć wysokiego cholesterolu. W diecie antycholesterolowej bardzo ważnym czynnikiem decydującym o sukcesie jest ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Należy unikać podrobów takich jak serce, nerki czy wątróbka, żółtek jajek, a po masło sięgać sporadycznie.
Poznaj zamienniki w diecie antycholesterolowej
Źródło wartościowego białka znajdziesz m.in. w rybach pochodzących z morskich głębin i w olejach słonecznikowych lub z pestek winogron. Niezastąpione w diecie niskokalorycznej są też orzechy, które dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca. Z harmonogramu odżywiania należy usunąć ryby takie jak makrela, tuńczyk i śledź. Wysoko kaloryczne przekąski spożywane podczas przerw warto zastąpić sezamem. To właśnie on jest źródłem wartościowych fitosteroli, które stoją na straży zdrowego cholesterolu w Twoim organizmie. Białko zwierzęce możesz zastąpić roślinnym, które jest zdrowsze i korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie. Znajdziesz je szczególnie w roślinach strączkowych takich jak ciecierzyca, fasola czy groch. W codziennym menu powinny dominować warzywa, których rolą jest dostarczanie cennego błonnika. Jak je spożywać? 400 gram warzyw spożywaj każdego dnia w formie kilku rozdzielonych porcji. W walce z wysokim cholesterolem ważna jest też kwestia zamiany pieczywa. Warto zamienić je na pełnoziarniste ze względu na witaminy i mikroelementy.
Przeczytaj również: Niedoczynność tarczycy a odżywianie – co jeść?
Pamiętaj o witaminach!
Czy wiesz, że nadmiar złego cholesterolu powoduje choroby serca, miażdżycę i zaburza pracę układu krążenia? Stosując witaminy C, E oraz karotenoidy i flawonoidy dbasz o wydajność swojego organizmu i możesz uniknąć wielu przykrych konsekwencji. Witamina C wzmacnia tętnice i zapobiega odkładaniu się tłuszczów. Największe ilości tej witaminy zawiera natka pietruszki, owoce cytrusowe, papryka i kapusta. Witamina E nie dopuszcza do utleniania się złego cholesterolu w organizmie i reguluje krzepliwość krwi. Natomiast karotenoidy takie jak likopen czy beta-karoten występują w owocach i warzywach, szczególnie o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu.