Dużo mówi się o tym, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu w czasie diety i chociaż nie trzeba nawadniać się tylko wodą, to właśnie ona najlepiej wpływa na nasz organizm. Osoby, które nie mogą przekonać się do jej neutralnego smaku szukają różnych zamienników i często wybierają wody smakowe, do których mocno przekonują ich producenci. Niestety, nie jest to dobre rozwiązanie, wody smakowe maja w sobie sporo cukrów i konserwantów, które wcale nie są dobre dla naszych organizmów. Jeśli woda smakowa, to tylko domowa, zrobiona z naturalnych składników.
Co kryje woda smakowa?
Woda wydaje się „bezpiecznym” napojem, ale czy zwracamy uwagę na jej skład? Może warto czasami zerknąć na etykietę, żeby zastanowić się czy na pewno chcemy ją pić. Dzisiaj nie będziemy skupiać się na konkretnej butelce, ale wypiszemy dla Was popularne składniki, które bardzo często można znaleźć w wodach smakowych:
Cukier / syrop glukozowo-fruktozowy – Jeśli myślisz, że przyjemny, słodkawy smak wody zawdzięczamy naturalnym owocom, to niestety jesteś w błędzie. Niestety bardzo często stanowią one tylko ułamek procenta składu wody. Z łatwością można za to znaleźć cukry proste, które w rzeczywistości są tylko pustymi kaloriami sprzyjającymi nadwadze.
CIEKAWOSTKA: Wypicie półtora litra wody smakowej dostarczy nam nawet 240kcal, czyli tyle samo, co 12 łyżeczek cukru.
Soki owocowe – tak, jak wspominaliśmy, są to zazwyczaj minimalne ilości, stanowią ok. 0,1% wody, a dodatkowo nie są to soki naturalne. Do wody dodawane są soki zagęszczone, czyli inaczej „wzbogacone” o dodatkową porcję cukru czy regulatory kwasowości.
Benzoesan sodu (E211) – Jest to składnik, który ma zapobiegać rozwojowi drobnoustrojów w produkcie. Niestety jego nadmierne spożycie może doprowadzić do zatrzymania wody w organizmie, co skutkuje nieprzyjemnymi obrzękami i nielubianym efektem ciężkości.
Kwas cytrynowy (E330) – Dzięki niemu woda nie psuje się tak szybko, reguluje on również poziom kwasowości w produkcie. Ilość w wodzie smakowej nie jest szkodliwa, ale spożywając go w za dużych ilościach można zakwasić organizm i utrudnić wchłanianie wapnia.
Witaminy i kwas foliowy – wody smakowe wzbogacane są również o dodatkowe, pozytywne składniki, takie jak kwas foliowy czy witaminy B6 i B12, które wspomagają przyswajanie tego kwasu, ale należy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy warto przyjmować je akurat w tej formie.
Jeśli lubisz sklepowe wody smakowe, pij je z umiarem i nie traktuj, jak podstawowego źródła nawodnienia. Ich nadmierne spożywanie może przyspieszyć powstawanie próchnicy, sprzyja otyłości, a także może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu II.
Doskonałym rozwiązaniem dla miłośników wód smakowych jest ich samodzielna produkcja. To bardzo szybki sposób na zdrowy i w pełni naturalny napój, który można pić bez większych ograniczeń. Przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów, które sprawdzą się szczególnie latem, kiedy zapotrzebowanie na napoje jest jeszcze większe. Wtedy jeszcze mocniej trzeba pamiętać o tym, że napoje słodzone, a nawet soki, ze względu na obecność cukru, nie zaspokoją pragnienia na długo. W upalne dni najlepiej sprawdza się woda.
Woda cytrusowa
Do dzbanka z wodą dodaj plasterki cytryny, pomarańczy i grejpfruta, do tego kilka listków świeżej mięty i gotowe.
Woda jabłkowa
Jabłko pokrój w cienkie plasterki i zasyp cynamonem. Całość zalej litrem wody i odstaw na ok. dwie godziny. Dodatkową zaletą tej wody jest obecność cynamonu, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Woda gruszkowa z imbirem
Dwie gruszki pokrój w cienkie plastry, dodaj cienkie plasterki imbiru (ok. 15 plastrów, ale jeśli wolisz delikatniejszy smak możesz dodać mniej). Zalej to wodą i poczekaj.
Woda ogórkowa
Wystarczy tylko kilka plastrów ogórka by poczuć orzeźwiający aromat. Jest to opcja dla osób, które szukają alternatywy dla owocowych smaków.
Miętowa woda z mango
Do naczynia włóż pokrojone w kostkę mango i kilka gałązek świeżej mięty. Zalej wodą i odstaw na noc do lodówki.
Woda bazyliowo truskawkowa
Na litr wody wystarczy ok. 10 listków bazylii i 2 szklanki pokrojonych truskawek. Latem warto dodać odrobinę cytryny, aby woda miała bardziej orzeźwiający smak.
Woda arbuzowa z rozmarynem
Kolejny smak doskonały na lato, ale nie tylko. Do litra wody dodaj 3 gałązki rozmarynku i 3 szklanki pokrojonego arbuza.
Woda ananasowa
Szklankę pokrojonego ananasa należy zalać litrem wody i odstawić na ok. 2 godziny. Woda jest niezwykle smaczna i aromatyczna.
Przedstawione przez nas przepisy to tylko kilka inspiracji, tak naprawdę do wody można dodawać niemal każde owoce i wiele warzyw. Zachęcamy do testowania i próbowania nowych smaków. Warto też urozmaicać je przyprawami, takimi jak cynamon, kurkuma czy kardamon. Możliwości jest bardzo dużo, więc o monotonię nie trzema się martwić.
Zobacz też:
Herbaty i ich rodzaje – krótki przewodnik
Dlaczego picie wody w diecie jest tak ważne